מדריך נדל

קניית דירה

החלטתם על קניית דירה או כבר בדרך לקנות אחת כזו. האם אתם יודעים כמה באמת עולה לרכוש דירה?

קניית דירה – כמה זה באמת עולה?

רגע לפני שאתם רצים לבנק וחותמים על משכנתא, האם חישבתם את העלות האמיתית של הדירה אותה אתם רוצים לקנות? מחיר דירה אינו רק אותו סכום שסיכמתם עם המוכר, אלא הוא מורכב מתשלומים נוספים שכדאי לקחת בחשבון:

מס רכישה

הוא המס שאתם צריכים לשלם למדינה בעת קניית דירה. שיעור מס הרכישה נקבע בהתאם למחיר הנכס, והוא נע בין 0.5%-5%. גובה המס תלוי בסוג הנכס (דירה, מבנה מסחרי, מגרש), אם אתם בעלי זכאות ממשרד השיכון או אם בבעלותכם דירה נוספת.

עלויות לקיחת משכנתא

תהליך לקיחת משכנתא אינו בחינם. יש לשלם לבנק את עלויות פתיחת תיק, עלות שמאי המעריך את ערך הנכס עבור הבנק, אגרות רישום בטאבו ורישום הערת אזהרה. מומלץ להיעזר ביועץ משכנתאות אשר יבנה לכם משכנתא אופטימלית התפורה למידות שלכם ויחסוך לכם כסף רב.

דמי תיווך

שכר טרחת מתווך עומד בדרך כלל על 2% ממחיר הדירה. בדרך כלל ניתן להתמקח על דמי התיווך, אך יחד עם זאת יש להבין כי כשאתם מחפשים דירה באמצעות מתווך, ככול שהעמלה אותה תסכמו עם המתווך תהיה גבוהה יותר, כך הוא ישקיע באמת יותר מזמנו ומרצו בכדי למצוא לכם את הנכס בו חפצתם.

עורך דין

קניית דירה או כל נכס נדלן אחר היא עסקה מורכבת ויקרה, שחשוב להקפיד בה על כל הפרטים. מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין המומחה בתחום הנדלן שילווה אתכם בכל צעד. מומלץ להגיע לעורך דין לאחר שקיבלתם עליו המלצות ממשפחה או חברים. סוד קטן, כדאי לבצע עסקאות באמצעות עורך דין עם שערות שיבה או ללא שערות כלל, כי הרי ידוע שאין כמו הניסיון. שכר טרחת עורך דין עומד על 0.5%-1.5% ממחיר הדירה. חשוב מאוד לא להיעזר בשירותי עורך דין מטעם המוכר או הקבלן ממנו אתם רוכשים דירה חדשה. אנו ממליצים לשכור את שירותיו של עורך דין מטעמכם בלבד, כזה שישרת את האינטרסים שלכם בצורה הטובה ביותר.

עלויות מעבר דירה

קניית דירה כרוכה בהוצאות נלוות רבות, כגון הובלה, ציוד חדש לדירה החדשה כגון ריהוט ומכשירי חשמל, שיפוץ הדירה ועוד. בתחום זה השמיים הם הגבול ולכן יש לבצע הערכה הקרובה ככל הניתן למציאות כדי שלא תגיעו חלילה לשוקת שבורה עם חוסר תקציבי לצורך השלמת המעבר.

במידה ומחיר הדירה הוסכם בדולרים, צריך לזכור שהתשלום בישראל הוא התשלום הוא תמיד בשקלים. בין חתימת החוזה לגמר התשלום עוברת תקופת זמן בה המחיר השקלי יכול להשתנות. לכן, כשהמחיר נקוב בדולר כדאי להפקיד את כספי הרכישה בתוכנית צמודה לדולר, או לחילופין לרכוש הגנות מפני עליית שער הדולר.

הוצאות נוספות

הוצאות נוספות שיש לקחת בחשבון: תשלומים בגין התחברות לרשתות המים, חשמל, גז, טלפון ואינטרנט במידה ולא קיים.
שימו לב: אנו ממליצים לסכם את כל ההוצאות הנ”ל ולהוסיף 10% בגין הוצאות בלתי צפויות מראש. מניסיוננו, הרוכש הישראלי לוקה ברוב המקרים בהערכת חסר ומגיע לשלבים קריטיים בתהליך מעבר הדירה ללא יתרת תקציב, לכן כדאי לשריין 10% מזומנים נוספים מהערכת מעבר הדירה שלכם. גם אם לא תשתמשו בהם לבסוף, זה ייתן לכם עוד קצת אוויר לנשימה בתחילת הדרך בדירה החדשה.

לסיכום: בניית תקציב קנית דירה הוא אלמנט קריטי בבואכם לרכוש דירה, אל תדלגו על שלב זה. משמעות התקציב שאתם בונים עכשיו יכול לקבוע את הפרופיל הכלכלי שלכם בשנים הבאות. כדאי לבנות את התקציב בטבלת אקסל מסודרת, זה לא מסובך אולם חשוב מאין כמוהו. זכרו: סוף מעשה במחשבה תחיל.